Vragen?
Hieronder vindt U het antwoord op enkele veelgestelde vragen.
Wanneer vinden de afspraken bij de orthodontist plaats?
De maandelijkse controle afspraken tijdens een behandeling kunnen altijd buiten school plaatsvinden. Dit kan op woensdag, ’s avonds na school of op zaterdag. De iets langere afspraken, bijvoorbeeld de plaatsing van een beugel, vinden plaats tijdens school. Zo beperken we het aantal afwezigheden op school tot een minimum.
Kunnen volwassenen terecht bij orthodontist Gwen Robbrecht?
Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en jongeren.
Uiteraard zijn oudere patiënten die bij ons in behandeling zijn geweest altijd welkom in geval van een probleempje.
Wanneer starten met een orthodontische behandeling?
In de regel start een orthodontische behandeling bij kinderen wanneer de wisseling (bijna) voltooid is. Daarnaast is de evolutie van de groei bepalend voor de start. De exacte leeftijd varieert, omdat de wisseling sneller of trager kan verlopen en de puberteitsgroeispurt vroeger of later kan plaatsvinden. Dit is sterk individueel verschillend.
Een eerste consult zal uitwijzen wanneer je orthodontische behandeling het best wordt aangevat. Het is sowieso aangewezen dat het eerste consult plaats vindt vóór de 13e verjaardag.
In sommige gevallen is een voorafgaandelijke behandeling nodig, zoals plaatsing van een ruimtehouder bij voortijdig verlies van melktanden, behandeling van dwangbeten, kruisbeten, zeer ernstig ruimtegebrek of grote overbeten met risico op trauma.
Wat kunnen we met orthodontie corrigeren?
Rechte tanden in boven- én onderkaak, die goed op elkaar passen, zijn niet alleen mooi, maar tevens belangrijk voor een goed functioneren. Orthodontie geeft je dus voordelen zowel op esthetisch als op functioneel vlak:
- een stralende glimlach, wat leidt tot meer zelfvertrouwen
- een verzorgd uiterlijk waardoor men op sociaal vlak verder komt
- rechte tanden houden de mond gezond, want ze zijn beter te poetsen, waardoor minder gaatjes en tandvleesproblemen ontstaan
- het goed in elkaar passen van boven- en ondertanden zorgt ervoor dat je goed kan bijten en kauwen
- sommige afwijkingen veroorzaken ernstige slijtage van tanden en schade aan het tandvlees, dit kan verholpen worden door een juiste manier van dichtbijten
- vooruitstekende tanden hebben meer kans om te breken bij een val, orthodontie kan dit corrigeren
- soms breken tanden niet uit zichzelf door en zitten ze gevangen in de kaak, orthodontie helpt deze in de rij te brengen
- soms is orthodontie nodig ter voorbereiding van prothetisch werk bij volwassenen (prothese, kroon- en brugwerk, …)
Is er terugbetaling voor orthodontie?
Voor orthodontie voorziet de verplichte ziekteverzekering een beperkte terugbetaling bij kinderen. Daarbovenop voorzien de meeste mutualiteiten een extra tussenkomst die kan oplopen tot 1050 EUR. Concrete informatie hieromtrent kan u verkrijgen bij uw ziekenfonds.
Het is altijd belangrijk dat de aanvraag bij de mutualiteit vóór 15 jaar gebeurt. Deze aanvraag blijft 2 jaar geldig, en zelfs langer in specifieke gevallen.
Voor adolescenten ouder dan 15 jaar voor wie geen aanvraag is gebeurd is er geen terugbetaling voorzien. Sinds enige tijd zijn er wel verzekeringen die een deel van uw behandeling terug betalen, maar het is belangrijk de kleine lettertjes te lezen. Meestal is er een minimale aansluitingstijd van een jaar en is de tussenkomst beperkt en geplafonneerd. Het is dus zelden financieel interessant om een dergelijke verzekering aan te gaan enkel voor orthodontie.
Wat bij een probleem tijdens de behandeling?
Tijdens een orthodontische behandeling wordt men soms geconfronteerd met kleine probleempjes. Hier kunnen patiënten in behandeling informatie vinden over wat ze kunnen doen: